múzeumok

Trafalgar Square, Nelson's Column, National Gallery

Trafalgal Square, Nelson's Column, National GalleryIrány át a tavon – nyugalom, volt híd -, The Mall, és az Admiralty Arch, majd a méltán nevezetes Trafalgal Square, a tetején Nelson Admirális bácsival, Trafalgal Square, Nelson's Column, National Galleryakit négy darab 6 méteres, kőkemény, de legalább szelíd oroszlán őriz. Akik hagyták, hogy lefényképezzük magunkat velük. A két szökőkút valóban pazar, és valóban kék a víze, vagy legalábbis annak tűnik a csempék színe miatt. Ott a tér tetején pedig a National Gallery, egy hatalmas galéria rengeteg festménnyel. Nem szeretem az ilyesmit, Trafalgal Square, Nelson's Column, National Galleryjobb előbb túllenni rajta, menjünk be! Naná, hogy ingyenes, és naná, hogy pazar képeket lehet csinálni a lépcsőjéről, előttünk terül el a tér, itt a Nelson’s Column, háttérben a Whitehall utca nyúlik el, aminek a végén ott figyel a Big Ben. Bent a Gallery-ben kellemes csalódás ér, kipróbáljuk a szuper kultúrált WC-t, és iszunk a fali ivókás-szökőkútból. De az igazi csalódás nem ez, hanem a képek. Tetszenek! Ezt se gondoltam volna. Pedig lenyűgöznek a 17-16-odik századi festmények, az akkori világ valós, vagy fantáziaképei. Akkor még nem voltak fényképezőgépek, az ilyen festmények az egyetlen képi emlékeink abból a korból. És ez valahol fantasztikus, és megragadó. Néhány kép olyan iszonyatos kidolgozottságú, hogy egy 12 Megapixeles kamera is megirigyelné. A galéria ingyenes, de a hozzá tartozó shop visszahozza ezt az áldozatot, persze nem kötelező venni semmit. Pay if You ‘d like… A szuvenírért… Már megint csak ez az elv, és milyen jó.
Trafalgal Square, Nelson's Column, National Gallery

Science és Natural History Museum

Science és Natural History Museum

Csütörtökön reggel nem volt felhőtlen az időnk, és a weather forecast erre az egy napra mondott esőt az itt-tartózkodásunk alatt, ezért úgy döntöttünk, hogy ma a múzeumokkal kezdünk. A Victoriáról indulva pár megálló alatt máris a South Kensington megállónál találtuk magunkat, ahonnan már csak pár sarkot kellett sétálnunk három csodálatos múzeumig.

Science és Natural History Museum

A Victoria and Albert (V&A) a legnagyobb, úgy döntöttük ezt hagyjuk ki, és a Science, valamint a Natural History Museum-okba tértünk be. Mind a kettő nagyon érdekes volt, persze ingyenesek, és az ember lejárja a lábát, mire végigért rajtuk, de érdemes volt. Nekem a legjobban a holdraszálló egység tetszett – bizony, teljes mivoltában, ott előtted -, a visszatérő kabin, a hajók, na meg a mozgó, hörgő T-Rex a természet történetiben :) Tudom, pont mint kb. egy 8 éves gyereknek, de hát ez van! :P

Madam Tussauds, Sherlock Holmes Museum

Madam Tussauds, Sherlock Holmes MuseumA Baker Street-i állomásra menet egy kismamának megmutattuk merre van a park, majd kívülről megcsodáltuk a Madam Tussauds-t, és a Sherlock Holmes múzeumot. Madam Tussauds, Sherlock Holmes MuseumEzekbe nem mentünk be, minden nem férhet bele. Se az időnkbe, se a pénztárcánkba. Utólag már kicsit bánom őket. Utóbbi valószínű ingyen lett volna, és az időnkből is csak 5-10 percet vett volna el. A Madam Tussauds-ról pedig ekkor még negatív előítéleteim voltam, azt hittem csak híres emberek vannak ott viaszból, ami önmagában még nem érdekelt. Utólag hallottam, hogy a pincében korhűen be van rendezve egy egész tűzvész előtti utca. Ez viszont már érdekelt volna :) Na majd next time – legközelebb! Végül doubledeckerre ültünk, amit nagyon élveztünk. A piros busz tetejében utazni nagy élmény!

British Museum

British MuseumBuszra szálltunk, és átrobogtunk a British Museum-hoz, mert ezt még nem láttuk. Szép, nagy, patinás épület, gyönyörű belül az üvegtetős rész az kör alakú olvasóterem körül. British MuseumUtóbbiba sajnos nem megyünk be, pedig állítólag a kupolája nem semmi… Hát majd legközelebb. A múzeum maga elég unalmas volt a Science, és a Natural History Museum után, nem igazán tudtak lenyűgözni az egyiptomi, ókori római, és görög műemlékek romjainak darabja, esetleg ha az eredeti helyükön láttam volna őket, talán akkor… De maga az épület, az üvegtetős résszel határozottan nem rossz.